Zunanji zajedalci

O KLOPIH

Klopi so zunanji zajedalci, katerih gostitelji so tudi naši hišni ljubljenčki. Prenašajo veliko različnih virusov in bakterij, ki se najpogosteje namnožijo v slinskih žlezah klopa in se ob ugrizu izločijo v krvni obtok gostitelja. Z višanjem zunanjih temperatur se v naravi začenja tudi aktivnost klopov. V Sloveniji je znanih 13 vrst klopov, med katerimi je najbolj znan gozdni ali navadni klop (Ixodes ricinus). Zlasti če se veliko gibljete z vašim ljubljenčkom v naravi, svetujemo, da vašega psa pregledate na morebiten ugriz klopa, saj pravočasna odstranitev lahko zmanjša možnost okužbe. Na mestu ugriza se lahko pojavijo lokalne reakcije ( rdečica, srbečica). Klopi lahko prenašajo različne bolezni, najpogostejše so anaplazmoza, borelioza, klopni meningoencefalitis in babezioza. Okužbe se lahko kažejo s hitrim začetkom in težkim potekom, lahko pa so dolgotrajneše in so znaki bolezni skriti. Vsekakor je najpomembnejše preprečevanje ugrizov klopov, ki je možno na več načinov, na primer z dajanjem ampul ali z ovratnicami. Če se vseeno zgodi, da najdete pri vašem ljubljenčku klopa, ga odstranite brez stiskanja.

O bolhah
So zunanji zajedalci, ki jih najlažje propoznamo kot drobne temnorjave žuželke z močnimi nogami. Psi in mačke se infestirajo s kontaktom preko drugih živali ali pa v okolju, kjer so bolhe prisotne. Boljši piki povzročajo srbenje, ki pa se lahko pri alergičnih živalih sprevrže tudi v izgubo dlake in okužbe kože. Gre za tako imenovano alergijo na boljše pike oz. na njihovo slino. Veliko bolh pa še posebej pri mladih živalih lahko povzroči tudi slabokrvnost. Bolhe lahko odpravljamo z različnimi sredstvi, glede uporabe le-teh pa se posvetujete z veterinarjem. Če gre za notranjega ljubljenčka pa je za uspešno odpravljanje potrebno dobro očistiti stanovanje, še posebej temnih predelov in kotov v stanovanju.

Demodex
Gre za zunanje parazite, ki so normalno prisotni na koži zdravih živali. Bolezen se prične, ko se preveč namnožijo zaradi oslabelega imunskega odziva (stres, notranji paraziti, slaba prehrana). Lokalizirane oblike so dosti pogoste pri mladičih (med 3. in 6. mesecem). Kaže se kot brezdlačna mesta, ki so lahko zažarjena in močno pigmentirana. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, vendar tudi kjerkoli drugje na telesu. Navadno ne srbi, razen če se koža še posledično inficira. Bolezen se le izjemoma prenaša med odraslimi psi. Večinoma gre za prenos normalno prisotnega Demodex canis z matere na mladiče.

Glivične bolezni kože
Najpogosteje se pri živalih pojavljata glivici, Microsporum in Trichophyton.

Mikrosporija
Klinično se največkrat pojavlja pri mačkah, ki so lahko tudi klicenosci, in sicer kot brezdlačna mesta na kožuhu (alopecija). Le-ta so lahko okrogle ali nepravilne oblike in s prhljajem ali brez. Dlake v okolici so navadno zlomljene. Obolela mesta na koži lahko rahlo srbijo (nekatere živali tudi bolj). Hitro jih lahko dokažemo z Wood-ovo svetilko, vendar ta test ni najbolj zanesljiv. Zato pošiljamo vzorce dlake na preiskavo v laboratorij. Zdravi se s šamponi in protimikotičnimi sredstvi. Žal je bolezen prenosljiva tudi na ljudi.

Garje
gre za zunanje parazite, tako imenovane pršice, ki zajedajo kožo živali in tudi človeka. Prenašajo se s tesnim stikom z obolelo živaljo, lahko tudi preko predmetov. Samice garij se zavrtajo v kožo, kjer se prehranjujejo s tkivnim sokom in ležejo jačeca. Iz teh se izležejo ličinke, ki se dvignejo na površino kože in in se nato zavrtajo na površinski del, kjer spolno dozorijo. Za bolezen je značilno izredno srbenje, koža je zadebelela, zažarjena. Najpogosteje se pojavi pri psu na ušesih, po gobcu, licih in lakti. Veterinar bolezen diagnosticira s kožnim ostružkom. Pri ljudjeh mine skabies animalnega izvora spontano.

Ušesne garje pri mačkah
Najpogosteje obolevajo mladiči, odrasle mačke pa so prenašalci bolezni brez kliničnih znakov. Značilen je rjav do črn izcedek iz ušes, ki je lahko masten ali prhek. Ušesa zelo srbijo, zato se mačke neprestano praskajo in si posledično lahko same poškodujejo okolico uhlja. Pri pregledu ušesa (otoskopiji) veterinar lahko opazi bele pikice, ki se premikajo-to so garje. Zdravijo se lahko na več načinov, zaradi nalezljivosti bolezni je pomembno tretirati vse mačke v gospodinjstvu.

Sabina Fetić, DVM

Zunanji-zajedalci-Veterinarski-Center-Plevnik
Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.