VNETJE SKLEPA PRI PSU/MAČKI

Vnetje sklepa (osteoartritis, OA) pri psih in mačkah je pogosto posledica obrabe indefektov sklepnega hrustanca, ki lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, kot so: porušena biomehanika sklepa (npr. pri degeneraciji oziroma pretrganju prednje križne kolenske vezi, pri displaziji, pri nekaterih razvojnih boleznih sklepa, . . . ), poškodba sklepa, sistemske imunske bolezni, infekcijske bolezni, . . .

V večini primerov najdemo pri artritisu vnetne produkte v sklepu. Eden najvažnejših je citokin Interleukin-1 (IL-1), ki povzroča neposredno in posredno simptome vnetja sklepa (oteklino, bolečino, povišano temeperaturo sklepa, zmanjšano gibljivost, . . . ). Za žival je neugodna predvsem bolečina, zaradi katere tudi šepa. Šepanje je lahko različne stopnje. Le-to (šepanje) lastnik živali najhitreje opazi.

Kot je bilo že omenjeno, je IL -1eden najvažnejših „krivcev“ za nastanek artritisa. IL-1je sicer prisoten tudi v zdravem sklepu, saj skrbi za normalno „presnovo“ sklepa, to je pri razgradnji hrustanca in nastanku novega. Sodeluje z njegovim tekmecem, to je Interleukin-1Receptor antagonist (IL-1Ra) in je z njim približno v enakem razmerju prisotenv zdravem sklepu. V artrotičnem sklepu pa najdemo nenormalno visoke vrednosti IL-1in seveda porušeno razmerje IL -1:IL-1Ra. Zato v tem primeru prihaja do povečanih razgradnih procesov v sklepu, predvsem v smislu razgradnje sklepnega hrustanca, ki posledično vodi do še hujše oblike vnetja sklepa. Če je tak proces akutne narave in če ga razmeroma hitro odpravimo, tako da odpravimo primarni vzrok za nastanek le-tega, se lahko izognemo kroničnemu procesu. V nasprotnem primeru pa lahko akutni artritis preide v kronično obliko z vsemi že naštetimi oblikami vnetja sklepa in pa žal še dodatnim, nekontroliranim brstenjem hrustanca in kostnega tkiva v sklepu. Vse to še poslabša funkcijo sklepa, akutna bolečina sklepa preide v kronično bolečino sklepa. Pri kronični obliki artritisa so največkrat, žal, metode zdravljenja, ki jih sicer uporabljamo pri akutnem artritisu, neuspešne. To poenostavljeno pomeni, da če smo npr. zamudili pri zdravljenju (kirurška odstranitev) nezraščenega fragmenta (npr. koronoidni podaljšek) v sklepu, ko je bil pes še mlad in je zaradi tega tak vnetni sklep prešel z leti v kronični artritis, prvotna metoda zdravljenja ne pride več v poštev, ker ne prinese več željenih rezultatov.

Pri kroničnih artritisih, kjer je funkcija sklepa bistveno omejena in predvsem takrat, ko je prisotna bolečina, je terapija lahko kirurška, predvsem v smislu delne ali popolne zamenjave prizadetega sklepa (npr. kolčna endoproteza). Taka terapija ponavadi obeta dobre rezultate, tako v smislu normalizacije sklepne funkcije in predvsem v odpravi bolečine. Kandidati za tako vrsto terapije so predvsem „zdravi“, aktivni in vitalni psi, mlajše in srednje starostne skupine.

Pri starejših pacientih pa običajno predlagamo nekirurške/neinvazivne tehnike zdravljenja, npr. fizioterapija ob podpori zdravil proti bolečinam (običajno NSAID analgetiki, opioidi). Novejša spoznanja, tako v humani kot tudi v veterinarski ortopediji gredo v smeri nekirurškega zdravljenja kroničnih artritisov z odkrivanjem in zdravljenjem primarnih povzročiteljev kroničnega vnetja. Eden takih je, kot že omenjeno, citokin IL-1.

Bistvo zdravljenja kroničnega artritisa z metodo ABPS®(Autologous Blood Processing System)¹ je v tem, da eliminiramo „zle“ produkte sklepnega vnetja, predvsem IL-1. To dosežemo tako, da v sklep injiciramo pripravljeno raztopino, kjer je ogromno število „dobrih“ elementov zdravljenja vnetja, predvsem IL-1Ra. Le-ta se veže na IL-1in ga za dolgo obdobje onesposobi pri njegovem razgradnem delovanju v sklepu. Samo raztopino pripravimo iz pacientove krvi (približno 20 – 50 ml), ki je po 24. urah od odvzema pri psu in ustrezni obdelavi, pripravljena za aplikacijo nazaj v prizadeti sklep.

ABPS®terapijo sestavljata 2 fazi: V 1. fazi pacientu odvzamemo kri, jo obdelamo vlaboratoriju in jo po 24. urah apliciramu istemu pacientu nazaj – v prizadeti sklep (ali več prizadetih sklepov). Ostanek krvi zamrznemo na -24 oC in jo shranimo v „plazma banki“ (lahko več let).

V 2. fazi pacientu še enkrat apliciramo kri (plazmo) v prizadeti(e) sklep(e). Kri seveda vzamemo iz pacientove „plazma banke“.

Ob končani 1. in 2. fazi zdravljenja pacientove prizadete sklepe še kratkotrajno obsevamo z laserskimi žarki, valovnih dolžin 630 nm in 850 nm. Na ta način še povečamo protivnetno delovanje IL-1Ra.

To obliko terapije lahko izvajamo le pri vnetnih procesih sklepov, ki niso infekcijske narave in jo lahko ponovimo po potrebi (običajno po enem letu ali več). Pacienti po omenjeni terapiji ponavadi ne potrebujejo več analgetikov ali pa so odmerki le-teh bistveno zmanjšani.

¹ABPS je zaščiteni proizvod podjetja Arthrex©, USA.

mag. Bojan E. Frantar, dr.vet.med

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.