VEDENJSKE TEŽAVE pri mačkah

Bolezenska obnašanja pri mačkah, ki jih povzroča tesnoba so:

-1. pretirano čiščenje (lizanje dlake, puljenje dlake, grizenje)
-2. spremenjen apetit oz. želja po zaužitju snovi, ki niso hrana
-3. neprimerna vokalizacija
-4. neprimerno uriniranje in blatenje (izven mačjega stranišča)

Opažanje neprimernega vedenja je kar v 75% primerih posledica tesnobe (anksioznosti), ki jo občuti žival.
Anksioznost je občutenje prihodnje prežeče nevarnosti, recimo neke vrste zaskrbljenost zaradi prihodnjosti. V normalnih mejah je koristna (recimo pred opravljanjem testa), dolgotrajno občutenje anksioznosti pa je obremenjujoče.
Pri nekaterih mačkah je anksioznost povezana s povečanim delovanjem ščitnice (hipertiroidizmom).

Tudi pri mačkah poznamo obsesivno kompulzivne motnje. Gre za motnjo, pri kateri žival ponavlja sicer normalne vzorce obnašanja (hoja, umivanje, hranjenje,..), vendar trajajo pretirano dolgo oz. s pretirano frekvenco ali pa so preitrano intenzivni.

Vzrok anksioznosti in obsesivno kompulzivnih motenj je v biokemijskih in strukturnih napakah v možganih. Lahko se pojavijo po določeni stresni situaciji, v kateri se je znašla mačka, lahko pa tega vzroka nikoli ne odkrijemo.

Pomembno je vedeti, da dlje kot traja motnja, bolj kompleksna postane in s tem tudi težje ozdravljiva.

URINIRANJE IN DEFECIRANJE IZVEN MAČJEGA STRANIŠČA
To je najpogostejša motnja, s katero se srečujemo pri samcih in samicah, ne glede na na to, ali so sterilizirane oz. kastrirani.

Pri tej motnji je kot prvo potrebno mačko pregledati, saj se lahko tako kažejo tudi bolezni sečil. Lahko se zgodi tudi to, da mačka težave oz. bolečine pri uriniranju zaradi bolezni sečil, poveže z mačjim straniščem in zato ne hodi več urinirat v mačje stranišče. Lahko pa gre samo za to, da je mačje stranišče umazano, lahko jih zmoti tudi prestavljanje stranišča na drugo mesto ali da je stranišče na mestu, kjer mačka nima miru in zasebnosti. Lahko jih moti tudi nov tip ali videz stranišča, drugačen tip peska itd.

Lahko pa gre za anksioznost, ki je posledica ločitve od lastnika (ponavadi, kadar traja dlje od 12 ur oz. takoj ko se lastnik vrne domov!). V takih primerih mačka defecira ali urinira na mesta oz. stvari, ki so povezane z lastnikom (postelja, čevelj, itd)

Za določitev točne težave pri vaši živali kontaktirajte veterinarja in se posvetujte z njim glede metode, ki bi težavo rešila.

PRETIRANO LIZANJE DLAKE, UMIVANJE OZ. PULJENJE DLAKE

Mačke namenijo veliko časa umivanju in čiščenju kožuha in namen tega je poleg čistoče tudi odprava parazitov, termoregulacija,… Vsekakor pa je potrebno vedeti, da čiščenje kožuha mačko tudi pomirja in odpravlja stres. Pri motnji, pri kateri se mačka pretirano umiva, lastniki opazijo polomljeno dlako, brezdlačna mesta na koži, le-ta je lahko tudi vneta, z rdečino in krasticami. Pri nekaterih mačkah se lahko motnja razvije tudi do te mere, da dobijo razjede na jeziku in po ustni votlin ter zaradi tega prenehajo jesti. Seveda je treba poudariti tudi dejstvo, da nima vsaka mačka, ki ima brezdlačna mesta in se pretirano umiva, grize itd anksiozne motnje. Kot prvo je potrebno pomisliti na preproste vzroke kot so zunanji paraziti in pa prebobčutljivost na hrano. Izguba dlake je lahko tudi posledica endokrinih motenj ali pa je znak, da mačko na mestu, kjer se liže nekaj boli.

Za določitev točne težave pri vaši živali kontaktirajte veterinarja in se posvetujte z njim glede zdravljenja.

Sabina Fetić, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.