TOKSOPLAZMOZA – ALI JE NEVARNA ZA NOSEČNICE?

V naši ambulanti se pogosto srečamo z ljubečo lastnico mucka, ki pričakuje dojenčka. Ginekolog ji je svetoval, da se mora sedaj odpovedati mucku, saj le ta predstavlja nevarnost za njenega dojenčka, ker prenaša bolezen Toksoplazmozo.

Toksoplazma je mikroskopsko majhen parazit. Mačka toksoplazme izloča z iztrebki SAMO ENKRAT V ŽIVLJENJU po prvi okužbi in le takrat se lahko okužimo z iztrebki naše mačke. Toksoplazme v naravi preživijo od nekaj mesecev do več let. Zato je zemlja, kamor mačke zakopavajo svoje iztrebke lahko vir okužbe. S toksoplazmo se lahko okuži človek in drugi vmesni gostitelji (toplokrvni vretenčarji) kot so domače živali (krave, ovce, prašiči,… in miši), ki so tudi lahko vir infekcije. Zato je vir okužbe za ljudi predvsem zaužitje surovega mesa (tatarski biftek, carpaccio,…), slabo oprana zelenjava, okužba s slabo opranimi rokami po delu na vrtu ali po čiščenju mačjega stranišča. Študije so pokazale, da na kožuhu mačk ni toksoplazem, tako, da samo božanje mačke ne predstavlja nevarnosti okužbe.

Pa poglejmo to bolezen.
Povzroča jo mikroskopsko majhen parazit Toxoplasma gondii. Da bi razumeli, kaj se dogaja pri tej bolezni in kako se prenaša na nosečnice, si moramo pogledati, kako se ta parazit razmnožuje.

Toxoplasma ima 3 razvojne oblike: oociste, bradizoite in tahizoite. Oociste se razvijejo samo v končnem gostitelju in to je v mački. Oociste sporulirajo in tako postanejo infektivne po nekaj dneh. Iz oocist se razvijejo tahizoiti, ki se hitro razmnožujejo v celicah različnih tkiv in jih poškodujejo. Ko imunski sistem gostitelja napade tahizoite, se le ti spremenijo v oociste ali v bradizoite, ki ostanejo v tkivih – to je v mišicah, notranjih organih in v živčevju. Zaužitje cist ali bradizoitov S kontaminiranim mesom povzroči infekcijo. Za lažje razumevanje bomo vse razvojne oblike imenovali kar toksoplazma.

Mačke se ponavadi okužijo pri lovu mišk. Z miško pojejo toksoplazme, ki počivajo v mišjih mišicah. Infekcija pri mačkah ponavadi poteka brez bolezenskih znakov. Samo 10-20% mačk ima prehodno drisko 1-2 tedna, ki preneha brez zdravljenja. Le redko se v blatu mačk z drisko najde oociste Toxoplazme. To je črevesna oblika Toxoplazmoze.

Diseminirana oblika Toxoplazmoze je smrtna. Pojavi se pri mačkah, ki imajo prizadet imunski sistem je npr. so okužene z mačjim AIDS-em ali levkozo. Do nje pride, kadar, je v črevesju zelo veliko toksoplazem in te prodrejo iz črevesja v mišice, notranje organe in skozi posteljico v plodove. Bolezen se kaže s potrtostjo, neješčnostjo, povišano in nato znižano telesno temperaturo, trebušno vodenico, zlatenico in težkim dihanjem.

Ttretja oblika bolezni je kronična Toksoplazmoza, ki se lahko kaže z vnetjem oči, vročino, otrdelostjo mišic, hujšanjem, neješčnostjo, epileptičnimi napadi, zlatenico, drisko in vnetjem trebušne slinavke. Ta oblika bolezni ni smrtna in jo zdravimo.

Kot vidimo, lahko Toxoplasmoza oponaša katerokoli drugo bolezen v telesu.

DIAGNOZA BOLEZNI PRI MAČKAH:
Diagnozo te bolezni je težko postaviti, saj ima mačka po prvi infekciji ponavadi doživljensko v sebi protitelesa. Tako ne vemo, ali ima mačka protitelesa zaradi trenutne bolezni ali že od prej. Samo z merjenjem protiteles ne dokažemo bolezni, temveč samo to, da je mačka enkrat v življenu prišla v stik s Toxoplazmo. Povzročitelja praktično ne moremo dokazati, razen, če najdemo oociste v iztrebkih. Vendar so tudi te zelo podobne še dvema drugima parazitoma, tako, da se na to ne moremo zanašati. Ponavadi kombiniramo več testov, ki sovpadajo s kliničnimi znaki. Zelo pomembno pa je, da izključimo tudi druge bolezni, ki imajo enake klinične znake. Eden od kriterijev za diagnozo je tudi, da mačka odreagira na zdravljenje Toxopazmoze. Zdravljenje Toxoplazmoze traja 4 tedne. Parazita pa nikoli ne spravimo čisto iz telesa. Vendar si zapomnimo, da tudi doživljensko okužena mačka ni kužna za okolico, saj izloča toksoplazme samo enkrat v življenju po prvi infekciji.

KAKO SE OKUŽBA KAŽE PRI LJUDEH?
Okužba pri zdravih ljudeh se kaže brez ali le z blagimi kliničnimi znaki. Ti so lahko: povečane bezgavke, vročina, slabo počutje, bolečine v mišicah, boleče grlo in izpuščaji. Pri ljudeh, okuženih z AIDSOM, so klinični znaki lahko hujši. Predvsem vnetje srčne mišice, možganov in pljuč. Če bolezni ne zdravimo, tak pacient lahko umre. Naj poudarimo, da je okužba nevarna za dojenčke samo, če se neokužena ženska prvič okuži s toksoplazmo med nosečnostjo! Okužena ženska ima v sebi že protitelesa, ki ščitijo dojenčka pred okužbo, tudi če ponovno pride v stik s toksoplazmo med nosečnostjo. Zato je za dojenčka nevarna okužba, če ženska prej še ni bila okužena in se je prvič okužila med nosečnostjo.\r\nPri okužbi matere se samo 40% dojenčkov okuži skozi maternico in samo 10% od teh razvije resne klinične znake. Okužba dojenčkov, ki so se okužili med nosečnostjo, se kaže v vnetju oči, slepoti, vnetju možganov, epilepsiji, umski prizadetosti, slabokrvnosti, pljučnici, zlatenici,… Okužba pusti trajne posledice.

PREVENTIVA PRED OKUŽBO MED NOSEČNOSTJO: (V KVADRATKU)

  • ne uživajte surovega mesa, kuhano naj bo vsaj na 70oC, pri pripravljanju mesa nosite zaščitne rokavice in si roke po tem dobro umijte z milom in vročo vodo, uživanje premalo kuhanega mesa je najpogostejši vir okužbe s toksoplazmo
  • dobro operite svežo zelenjavo
  • dobro operite roke z milom in vročo vodo po delu na vrtu, nosite zaščitne rokavice
  • ne dovolite mački, da lovi miši (to bo sicer zelo težko in ni tako pomembno)
  • dnevno čistite mačje stranišče, saj oociste postanejo infektivne šele čez nekaj dni, pri tem nosite rokavice in si dobro umijte roke
  • pokrivajte otroške peskovnike, da mačke ne iztrebljajo vanje
Verjetnost, da se okužite s Toxoplazmozo od svoje mačke je zelo majhna, zato ni nobenega razloga, da jo med nosečnostjo daste stran. MAČKE IZLOČAJO OOCISTE SAMO ENKRAT V ŽIVLJENJU – PO PRVI INFEKCIJI 3-21 DNI IN SAMO TAKRAT SO NJIHOVI IZTREBKI KUŽNI. MAČKE SO ZELO ČISTE IN NA NJIH NE NAJDEMO OOCIST, ZATO SE Z DOTIKANJEM MAČKE NE MORETE OKUŽITI. Ponovno izločanje oocist kasneje v življenju je zelo redko, tudi pri mačkah, ki dobivajo zdravila, ki slabijo imunski sistem (kortikosteroide) ali so okužene z mačjim AIDS-em ali levkozo.

Mateja Plevnik, DVM

Vir:
Richard W. Nelson, C. Guillermo Couto: Small animal internal medicine
http://www.stanford.edu/class/humbio103/ParaSites2006/Toxoplasmosis
http://www.fabcats.org/owners/toxoplasmosis/info.html

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.