PSIHIČNE TEŽAVE PSOV

Ker so psi vedno bolj povezani s človekom in jih lastniki vpenjamo v naš način življenja in navade, ni čudno, da prevzemajo tudi nekatere lastnosti. Tako sedaj opažamo pse, ki so podvrženi stresu in to kažejo na različne načine. Nezaželjene oblike vedenja je potrebno opaziti dovolj zgodaj in temu posvetiti dovolj časa za odpravljanje.

1. AGRESIVNOST

Agresija predstavlja največji delež vedenjskih težav, ki pa so različnega izvora. Že kot mladič lahko pes pokaže svojim lastnikom zobe, kadar mu vzamejo igračo ali hrano. Nekaterim se to zdi zabavno in simpatično zato tako vedenje dopustijo z izgovorom: saj je še majhen. Največkrat se tukaj začne boj za nadzor. Pes mora od vsega začetka vedeti kdo je glavni in sprejeti podrejeno vlogo v »krdelu«.
Agresija kot znak dominance se prične med 18 in 24tim mesecem, ko žival socialno dozori.
Pride lahko do neposlušnosti, renčanja in ugrizov. Kaj lahko lastniki napravijo? Dobro je poiskati izkušenega kinologa, na sprehodih pa naj pes nosi nagobčnik.
Vedno je potrebno domnevati, da je za stanje nenadne agresije drugače ubogljivega psa lahko kriva bolezen.

2. BOJAZEN OB LOČITVI OD LASTNIKA

Psi zelo različno odreagirajo na ločitev. Največkrat je stopnja stresa povezana z dolžino časa, ko je lastnik odsoten. Znaki, ki se ob tem pojavijo so lahko: lajanje,slinjenje, hiperaktivnost, žvečenje, uriniranje in deficiranje v hiši. Dlje ko lastnika ni , bolj se stanje stopnjuje do te mere, da si pes polomi zobe in rani kožuh samo zato, da bi se rešil kletke. Motnja je bolj zastopana pri živalih, ki so bile v preteklosti mučene ali pa so prišle v nov dom iz zavetišč. Največkrat se stvari lotimo tako s treningi kot medikamentozno. Načinov za trening je več :
obogatimo prostor kjer ga bomo pustili z igračami in napolnjenim kongotom, pol ure pred odhodom prižgemo radio, za različne aktivnosti porabimo vsaj dve uri na dan, ga nagradimo kadar je miren….za več nasvetov se obrnite na veterinarja ali na izkušenega kinologa.
Seveda pa je zelo pomembno, da veterinar ob pregledu vseeno preveri , da takšno anksiozno vedenje ne izvira iz kakšnih obolenj.

3. STRAH OB POKIH IN STRELIH

Strah ob močnih zvokih je bolj pogost pri psih kot pri mačkah in se lahko razvije v resno fobijo. Zanimivo je, da so ugotovili predisponiranost nekaterih pasem kot so border koliji, nemški ovčarji in beagli. Fobija se sčasoma stopnjuje in lastnik s svojim vedenjem lahko tudi poslabša situacijo. Ker ni zagotovila da lahko takšno stanje popolnoma odpravimo je potrebno poznati nekaj pravil. Ob pojavu nevihte in strel živali ne stiskamo v naročje ker to razumejo kot pohvalo. Potrebno je ohranjati mirno okolje, lahko se igramo z njim, ga zamotimo z različnimi igračami in kadar tudi to ni dovolj posežemo po zdravilih po nasvetu veterinarja. ( več o odpravljanju motnje na: http://www.peteducation.com/article.cfm?c=2+2085&aid=2545)

4. PICA

Pri pici gre za pojav, ko žival je neobičajne stvari kot so recimo: les, kamni, kovine…
Ponavadi problem ne leži v premalo vitaminih ali neuravnoteženi prehrani temveč gre za psihološko motnjo. Pravega »zdravila« ni, še najbolje se obnesejo nagobčniki s katerimi pes lahko vohlja, ne more pa zaužiti neprimernih stvari.

5. ACRAL LICK

Opazimo , da se pes konstantno liže in grize po enem delu telesa in to počne zelo vztrajno. Nastane trd, ulceriran, okrogel in dobro omejen plak, največkrat na zgornjem delu tačk. Poleg psihosomatskih motenj so temu vedenju lahko vzrok tudi travma, alergije, neoplazije, artiritisi…

Irena Bahovec, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.