PIOMETRA

Piometra je gnojno vnetje maternice (prisotnost bakterij), ki se pojavlja predvsem pri nesteriliziranih, starejših psicah približno 2 meseca po gonitvi. Bolj predisponirane so tiste živali, ki so bile malokrat ali pa sploh nikoli breje. Poznamo tudi nebakterijsko nabiranje tekočine v maternici, ki pa se imenuje hydrometra oziroma mukometra. Do bolezni pride zaradi hormonalnih sprememb med gonitvijo, ko naraste progesteron. Stanje, ki se razvije, imenujemo cistična endometrialna hiperplazije, le- ta pa lahko privede do piometre. Bakterija, ki največkrat povzroči vnetje v maternici je Escherichia coli. Govorimo o dveh oblikah piometre- zaprti in odprti. Termin se nanaša predvsem na prehodnost materničnega vratu. Pri odprti obliki se vsebina izceja iz maternice, pri zaprti pa tekočina ostaja ujeta. Prav zaprta oblika je za psico bolj nevarna, saj obstaja velika možnost pogina zaradi okužbe krvi z bakterijami-sepse. Problem predstavlja tudi nenehno povečevanje volumna maternice zaradi tekočine, kar potencialno lahko privede do rupture maternice in izliv vsebine po trebušni votlini.Pri piometri lahko pride do težav tudi z drugimi organi. Zaradi močne bakterijske infekcije in prisotnih endotoksinov nastane dehidracija ali glomerularna bolezen, temu pa sledi poškodba in odpoved ledvic.

KATERE KLINIČNE ZNAKE LAHKO LASTNIK OPAZI?

  • povečano pitje vode (poliurija) in uriniranje (polidipsija)
  • izcedek iz vulve (bledo zelenkast, gost, neprijetnega vonja…)
  • neješčnost, apatičnost
  • bruhanje,driska

Pri veterinarju se opravi klinični pregled ter na podlagi anamneze, klinične slike in rezultatov preiskav potrdi ali ovrže diagnozo.

Gnojno vnetje maternice diagnosticiramo z laboratorijskimi testi, saj pri pregledu krvi opazimo povečanje števila belih krvnih celic, zmanjšanje proteinov v krvi in proteine v urinu. Pomemben je tudi ultrazvočni pregled, ki nam da dokaj jasno sliko kaj se dogaja. Pacienta je potrebno najprej stabilizirati, temu pa največkrat sledi operacija-ovariohisterektomija (odstranitev maternice). Pri psicah (do starosti 6 let), ki so namenjene parjenju in imajo odprto piometro nekateri uporabljajo samo medikamentozno zdravljenje z antibiotiki in prostoglandini.

Najboljša preventiva je zgodnja sterilizacija psičke.

Irena B. Javornik, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.