Odpravljanje notranjih in zunanjih parazitov

GLISTE IN TRAKULJE

GLIST poznamo več vrst, vendar vas z latinskimi imeni ne bomo utrujali. Recimo, da so gliste okrogle in da so velike ter majhne. Gliste se prisesajo na črevesno steno in pijejo kri. Ležejo mikroskopsko majhna jajčeca, iz katerih se izležejo nove gliste. Nekatere gliste ležejo jajčeca nepretrgoma, druge pa občasno.
Psi se z glistami infestirajo (okužijo), ko pojejo jajčeca iz okolice. Iz njih se izležejo gliste, ki lahko povzročajo vnetje debelega črevesa, kar se kaže v sluzastem in krvavem blatu.
Nekatere gliste za svoje razmnoževanje potrebujejo vmesne gostitelje – druge živali, v katerih zraste ličinka. Ko le-ta pride v psa, se prelevi v odraslo glisto. Ličinke lahko potujejo po notranjih organih – jetrih, pljučih in jih lahko resno poškodujejo. Naselijo se v tankem črevesju in povzročajo vnetje. Posledice so driska, zaostala rast, slaba dlaka- če pridejo do želodca, jih lahko tudi izbruhajo. Gliste pridejo v mladičke že v breji psici preko maternice. Kadar je glist veliko lahko pride tudi do zamašitve črevesja ali žolčevodov v jetrih. Mladički lahko ob močni infestaciji tudi poginejo.

Spet tretje gliste pa se prenašajo tako z jajčeci kot tudi z mlekom iz psice na mladiče. Mlade ličinke prodrejo tudi skozi nepoškodovano kožo. Prisesajo se na tanko črevo in pijejo kri, ter mladička starega 10 dni celo izsesajo do smrti. Tudi tu lahko pride do zaostale rasti, ki je mladiček nikoli ne nadoknadi.
Nekatere ličinke pasje gliste so nevarne za zdravje otrok in imunsko prizadetih oseb, saj lahko potujejo po notranjih organih in pridejo celo v oko.
Danes je na trgu dovolj sredstev proti glistam, da jih zatremo.
Kadar imamo težave z glistami v leglih mladičev, dajemo tablete že psici med gonitvijo in brejostjo. Različni preparati imajo tudi različen režim dajanja, zato se za breje psice posvetujte s svojim veterinarjem.
Pri skotenih mladičih se prvič odpravlja gliste pri 2h tednih starosti in nato pri 4,6 in 8-ih tednih, ter ob vsakem cepljenju. Odraslega psa razglistimo 3-4x na leto.
Priporoča se tudi občasna menjava zdravil proti glistam.
Glist ne boste našli v iztrebkih. Tu so samo jajčeca, ki so mikroskopsko majhna in jih ne vidite. Gliste se izločijo samo po tem, ko ste dali psu zdravila proti glistam. Če vidite, da so se gliste izločile, morate zdravljenje obvezno ponoviti čez 14 dni in nato čez 3 mesece.

TRAKULJA je dolg, ploščat, iz členkov sestavljen parazit, ki se prenaša z bolhami. Pes pregrizne bolho in poje jajčeca trakulje. V črevesju zraste nova trakulja, ki ima v členkih jajčeca. Posamezni členki se nato odcepijo od trakulje. Te lahko vidimo v blatu ali v okolici zadnjične odprtine. Izgledajo kot majhni rižki, ki se krčijo in raztezajo. Iz njih se izločijo jajčeca, ki jih pojejo bolhe. Suhe odrivke oz. členke lahko najdete nalepljene na dlako okrog zadnjika. Ti izgledajo kot suhi rižki.

Trakuljo se z lahkoto odpravi z enkratnim odmerkom zdravila. Ne pozabite pa na odpravljanje bolh!
Tablete, ki jih dobite ob vsakem cepljenju, vsebujejo učinkovino tako proti glistam kot proti trakulji.

KLOPI

Kdaj so klopi v gozdu?
Od zgodnje pomladi do pozne jeseni se srečujemo v gozdu s klopi. V Sloveniji prevladujeta predvsem dve vrsti Ixodes ricinus in Rhipicephalus sanguineus. Ixodes ljubi nižje temperature in večjo vlago ter ga lahko najdemo na psu že februarja, ko še leži sneg. Preglavice nam dela od pomladi do zgodnjega poletja in nato spet jeseni, ko so nižje temperature. Rhipicephalus pa ima rad vročino in suho podnebje, zato ga najdemo predvsem poleti.

Kako se razmnožujejo?
Naravni rezervar klopov so divje živali. Samica po paritvi izleže nekaj tisoč jajčec na tleh. Iz njih se izležejo ličinke, ki izgledajo kot majceni, s prostim očesom komaj vidni klopi (6 nog), se hranijo na manjših sesalcih (miši;..) in ptičih in se prelevijo v nimfo in nato v odraslega klopa(8 nog). Od ličinke do odrasle oblike lahko preteče ponavadi dva do tri leta(1-6let), odvisno od klimatskih razmer. S sesanjem se klopi okužijo s klopnimi boleznimi pri divjih živalih, kar pomeni, da večkrat ko je klop sesal, večja je verjetnost, da je okužen. Seveda je to odvisno tudi od področja ali je le to okuženo ali ne in kakšne bolezni so prisotne na posameznih področjih. Prenašajo Borrelio, Anaplasmo, Babesio ter klopni meningitis.
Kako preprečimo, da pes dobi klopa?
Klopov se ubranimo z raznimi repelentnimi sredstvi – razne ampule, ovratnice in spreji. Tudi nekateri naravni pripravki so učinkoviti. Učinkovitost sredstva je odvisna tudi od posameznega psa. Če ugotovimo, da neko sredstvo našemu psu ne pomaga, ga zamenjajmo z drugim. Nekateri psi dobijo klope in bolhe kljub vestni uporabi sredstev. Pri teh svetujem uporabo več različnih sredstev hkrati in redno česanje psa po sprehodu, da odstranimo klope še preden se prisesajo. Zamenjajmo sprehajalno pot za drugo, kjer je morda manj klopov.

BOLHE

Kdo so?
Nadležni majhni zajedalci, ki hitro lezejo po koži, so bolhe. Na koži jih težko ujamemo, če pa se znajdejo na tleh, bežijo z velikanskimi skoki. Hranijo se s sesanjem krvi na psu. So 2-3mm veliki sploščeni zajedalci. Bolh poznamo več vrst. Največ sivih las nam povzročata mačja in pasja bolha. Tudi psi imajo ponavadi na sebi mačjo bolho (Ctenocephalides felis). Kadar se spopadamo z zatiranjem bolh, moramo vedeti, kako se bolha razmnožuje in kje jo najdemo.
Razvojni krog bolhe:
Na psu bomo našli le 5% bolh, ki so v odrasli obliki. 95% bolh je v okolici v obliki jajčec, ličink in bub. Odrasla bolha izleže do 40 jajčec na dan, ki padejo s psa. Iz njih se v dveh dneh razvijejo ličinke, ki se prehranjujejo z iztrebki bolh, ter odmrlo povrhnjico kože. Ličinke se po navadi skrijejo v temne kote in špranje, v oblazinjeno pohištvo – kavči, tepihi, sedeži v avtomobilih, postelje, pasja ležišča,.. Ličinke se trikrat levijo, in se po 5-15 dnevih zabubijo in čakajo na primernega gostitelja – psa, da pride mimo. Čakajo lahko več mesecev. Ko začutijo v bližini primerne vibracije in toploto, se iz bube izleže mlada bolha, ki skoči na psa. To v praksi pomeni, da naš pes dobi bolhe na sprehodu, kjer se giblje veliko psov, ki imajo bolhe. Iz njih se izleže veliko ličink, ki se je zabubijo v veliko bolšjih bub, ter čakajo na nove »žrtve«. Odrasla bolha redko skoči iz enega psa na drugega.

Zatiranje bolh:
Torej, bolhe je potrebno zatirati na psu in v okolici. Na psa moramo nanesti sredstva, ki bolhe pobijajo in ne samo odganjajo. Žal z naravnimi sredstvi bolh ne moremo odpraviti in moramo poseči po kemijskih sredstvih, tudi šamponi in ovratnice so premalo. Na našem trgu obstaja nekaj pripravkov, s katerimi boste bolhe odpravili in jih dobite pri vašem veterinarju. Zgodi se tudi, da bolhe razvijejo odpornost na sredstva, ki jih redno uporabljamo, zato ga je včasih potrebno zamenjati. Sredstva morate na bolhavem psu uporabljati redno – ponavadi enkrat na mesec. Samo enkratno nanašanje ni dovolj. Nato se lotite zatiranja bolh še v okolici. Najprej mehansko očistite in operite vse površine, kjer se lahko zadržujejo ličinke. Tapicirane površine dobro posesajte in nato poškropite s preparati proti bolham za okolico. Tudi te dobite pri vašem veterinarju ali v specializiranih trgovinah.
Preventiva:
Da naš kuža bolh ne dobi, se poslužujemo t.i. repelentov, ki bolhe in ostali mrčes odganjajo. To pa so razne ovratnice, šamponi proti bolham, naravna sredstva ali sredstva, ki jih uporabljamo tudi za zatiranje bolh. Sredstva uporabljajmo redno od zgodnje pomladi do pozne jeseni, saj se bolhe razmnožujejo dokler je temperatura nad 15stopinj Celzija.

Kako vemo, da je naš pes dobil bolhe?
Pes se praska. Nekateri psi niso občutljivi na bolšji pik in se bodo le sem in tja malo počohali, tako da niti ne opazimo,da ima pes bolhe, dokler se te bolj ne namnožijo.
Tisti pa ki so preobčutljivi, se bodo zelo spraskali že ob enem piku bolhe. Prve bolhe na psu običajno ne najdete. Ob preiskovanju kožuščka boste naleteli na skupek črnih pikic med dlako. To je mesto, kjer se je bolha hranila in se iztrebila. Iztrebki so v obliki klobasic in če jih damo na mokro vato se bo ta obarvana od krvi, ki je v iztrebkih. Če pa najdete na psu bolho, pomeni, da jih ima že vsaj petdeset.
Zatiranja bolh se lotite resno. V primeru, da se vam številčno zaredijo, boste morda morali poiskati pomoč pri službi za dezinsekcijo, da vam stanovanje zaplinijo. To pa je zoprn in drag postopek.

Mateja Plevnik, dr.vet.med.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.