OBNAŠANJE MAČK

Prednik domače mačke (Felis sivestris catus) je afriška divja mačka (Felis silvestris lybica).
Divje mačke v naravi tvorijo socialne skupine, največkrat gre za samice, ki skupaj skrbijo za mladiče. Samci lahko živijo v tesni povezavi z eno ali več takimi skupinami.
Mladiči živijo z mamo doker niso dovolj stari, da se naučijo loviti zase. Kako dolgo bodo trajale vezi, je odvisno tudi od razpoložljive hrane.
Člani kolonije se med seboj prepoznajo in vključevanje tujih mačk v skupino zavračajo oz. se poruši skupinski red, kadar vanj pride nova mačka. To se zgodi tudi pri domačih mačkah, kadar lastniki domov prinesejo še eno mačko ali kakšnega drugega ljubljenčka.
Načeloma velja, da je bolj verjetno, da bodo v tesnih prijateljskih stikih med seboj mačke, ki so si v sorodu. Najpogosteje te vezi opažamo med bratci in sestricami. Socializacija in učenje se pri mačkah pojavita med 2 in 7 tednom starosti in še naprej. To je najpomembnejši čas za pozitiven stik s človekom in drugimi živalim.

Kako opazimo prijateljsko vedenje?

-dotikanje z nosovi ( velja kot pozdrav)
-lizanje oz. čišenje druga druge
-drgnjenje druga ob drugo
-igra (individualno je zelo različno, kako igriva je mačka, nekatere se igrajo celo življenje)

Ali so mačke res samotarke?
Načeloma NE. Mačke, ki so bile pravilno socializirane, raje niso same doma in raje ostajajo blizu družine. Če se dobro razumejo med sabo, je lahko mačk v gospodinjstvu tudi več (2-3). Vendar ne pozabimo, da se najbolje med seboj razumejo mačke v sorodu.

Kako spoznati novo mačko z ostalimi?
Pravilen odgovor je postopoma. Prilagajanje lahko traja tedne. Prišlek na začetku ni dobrodošel. Postopoma ostale mačke navajate na njegov vonj in glasove. Na začetku naj živijo v ločenih sobah (tudi z ločenimi stranišči!). Poskušajte ustvariti skupenj vonj, tako da vse podrgnete z isto brisačo. Fizični kontakt naj bo na koncu.
Ne smemo pozabiti, da skupine, ki jih tvorijo mačke niso zelo trdne. Če mačko npr. peljete na sterilizacijo ali jih nekje okopate, je možno, da se skupina razbije in da se po vrnitvi ne bodo več spoznale med sabo.To je zaradi spremenjenega vonja. Tudi v tem primeru je treba mačko, ki je prišla nazaj v skupino, počasi privajati.

Kako spoznati agresivno vedenje med mačkami?
Mačka, ki je socialno na višjem položaju, ne bo dovolila drugim da uporabljajo stranišče, pijejo vodo in jedo iz »njenih« skledic. Mačka nižje po hierarhiji se bo do takšne mačke obnašala tako, da bo gledala stran, čepela in imela spuščen rep ob strani. Zato je zelo pomembno, da če imate več mačk, dajete na voljo tudi več t.i. mačjih postaj (hrana, voda, WC).

Načeloma moramo vedeti, da tudi, kadar mačke niso v prijateljskih odnosih med seboj, naredijo vse, da se lahko izognejo pretepu. Se izogibajo druga druge in poskušajo tolerirati prisotnost druge mačke. Moramo se zavedati, da recimo pihanje ali celo pretep pomeni že skrajno obliko agresivnega vedenja pri mačkah.
Prav tako ne smemo zamenjati tega, da če so mačke skupaj v prostoru in se tolerirajo zjutraj, ko jim dajete brikete, to še ne pomeni prijateljske odnose. Živali je potrebno opazovati.

Notranje mačke oz. mačke, ki živijo izključno v stanovanju?
Lahko, vendar naj imajo na razpolago dovolj »igrač«, površin za počivanju- mačke rade počivajo na visokem! Tako imajo občutek, da imajo dogajanje pod kontrolo. Omogočite jim!
Gotovo pa ni stanovanje primerno mesto, za več mačk skupaj!

Nezaželeno vedenje pri mačkah?
Spremembe v vedenju pri mačkah lahko pomenijo marsikaj. Včasih nam želijo mačke povedati, da je z njimi, kaj narobe. Npr. kadar ne urinirajo v mačji WC, ampak se polulajo zunaj njega, lahko to pomeni, da ima mačka vnetje mehurja, lahko pa preprosto pove tudi, da mačjega stranišča niste že dolgo očistili. Vsekakor poskušajte poslušati, kaj vam mačka želi povedati. Zavedati se morate, da mačke zelo hitro »padejo v stres«. Že najmanjša sprememba v okolju jih lahko vznemiri.( npr- novi družinski člani, spremeba okolice, hrup,…)
Izredno pomembno pa je tudi dejstvo, da mačke NIKOLI fizično ne kaznujte! Če je naredila, kaj narobe, poskušate to preprečiti naslednjič oz. prekinite nezaželjeno obnašanje.
Za več informacij se obrnite na veterinarja.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.