Obisk pri veterinarju – označevanje, cepljenje in letni pregledi

Osnova za zdravega ljubljenčka je cepljenje.

Mladiči so ob rojstvu zaščiteni preko materinega mleka, vendar je ta zaščita odvisna od zdravstvenega stanja mame. Ob odraščanju zaščita pred kužnimi boleznimi, prejeta od matere ne zadošča več, zato je potrebna pomoč. Mladičke zato cepimo.

Pasje mladičke zaščitimo pred boleznimi; pasja kuga, parvoviroza, leptospiroza , hepatitis, kužni kašelj, nekatera cepiva vsebujejo tudi zaščito pred korona virusi. Najbolj poznani bolezni sta pasja kuga in parvoviroza, ki se zaradi cepljenja pojavljata redkeje, vendar sta na področju Slovenije še prisotni.

Mačje mladičke pa cepimo proti; mačji kugi, virusnem rinotraheitisu in kalici virusu.

Pri muckih začnemo s cepljenji ko dopolnijo dva meseca, nato cepljenje čez štiri tedne ponovimo. Ponovno cepljenje sledi naslednje leto.

Cepljenje mlajših ni primerno, saj je pri njih imunost pridobljena od matere še premočna in ne omogoča razvoja imunosti s cepljenjem.

Psičke prvič cepimo pri osmih tednih, nato moramo cepljenje ponoviti dvakrat, vsakič v razmiku štirih tednov (dvanajsti in šestnajsti teden starosti). Naslednje cepljenje je čez eno leto, nadaljnja pa po navodilih veterinarja.

Mačke, ki večino življenja preživijo izven stanovanja je priporočljivo cepiti tudi proti mačji levkozi. Cepi se mačke starejše od štirih mesecev, pred cepljenjem pa je potrebno opraviti tudi test, ki pokaže če je muc okužen, v primeru da je, je cepljenje brezpredmetno.

Mačja levkoza je bolezen mačk, ki se prenaša s spolnim kontaktom in preko sline okužene živali. Bolezen lahko mačka prenese tudi na svoje mladiče, ki se skotijo že okuženi. Je neozdravljiva bolezen, ki prizadene imunski sitem okužene živali, v končnih fazah se pojavljajo tudi tumorji.

Prav tako kot ”mačji aids”, tudi mačja levkoza ni prenosljiva na človeka.

MAČKE CEPLJENJESTAROST
Kužne bolezni 1.8 tednov
Kužne bolezni 2.12 tednov
Levkoza16 tednov
Kužne bolezni in levkoza12 mesecev po zadnjem cepljenju

Cepljenje psov proti steklini je zakonsko obvezno. Cepljenje proti steklini je obvezno tudi za mačke in bele dihurje, ki prestopijo državno mejo .
Živali morajo biti cepljene vsaj en mesec pred prehodom meje.

V skladu s pravilnikom o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (http://www.uradni-list.si/1/content?id=115144), morajo biti psi prvič cepljeni med dvanajstim in šestnajstim tednom starosti, drugo in tretje cepljenje pa v roku dvanajstih mesecev od prejšnjega cepljenja, pri čemer sme biti pes cepljen samo enkrat v enem koledarskem letu. Ob tretjem cepljenju se uporabi cepivo, ki zagotavlja imunost več kot eno leto. Večina klinik uporablja cepivo, ki imunost zagotavlja tri leta.

PSI CEPLJENJESTAROST
Kužne bolezni 1.8 tednov
Kužne bolezni 2.12 tednov
Kužne bolezni 3.16 tednov
Steklina  1.12-16 teden
Kužne bolezni12 mesecev po tretjem cepljenju
Steklina  2.V roku 12 mesecev od prvega cepljenja
Steklina 3.V roku 12 mesecev od drugega cepljenja
Steklina  4. in daljeV roku 36(24) mesecev  od prejšnjega cepljenja

Pse je po zakonu obvezno tudi označiti z mikročipom, najkasneje ob prvem cepljenu stekline. Mikročipira se tudi mačke in bele dihurje, ki prestopajo državno mejo. Žival se nato vpiše v centralni register psov.

V skladu z zakonodajo je lastnik dolžan prijaviti pridobljeno žival v roku sedmih dni od pridobitve. Prav tako je lastnik dolžan prijaviti veterinarski organizaciji pogin, spremembo lastništva ali usmrtitev živali v roku sedmih dni, veterinarski organizaciji ali pristojnemu zavetišču pa odtujitev ali pobeg živali pa v roku treh dni.

( http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/identifikacija_in_registracija_zivali/psi/lastniki_psov/ )

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.