Notranji zajedalci

Poznamo več skupin notranjih zajedalcev, npr. gliste, trakulje. Živali se lahko invadirajo na različne načine, največkrat pa preko jajčec, ki so v iztrebkih. Pomembno je, da vašo žival nekajkrat letno razglistite. Oglasite se pri veterinarju in se posvetujete!

TRAKULJE
Obe spodaj našteti trakulji lahko invadirata tudi človeka! Še en razlog več, da svojemu ljubljenčku večkrat privoščite dehelmentizacijo v obliki tabletk, past, kapljic za na kožo,…

Echinococcus granulosus
je trakulja, ki živi v tankem črevesju psa in nekaterih njegovih divjih sorodnikih. Vmesna oblika, ki jo imenujemo mehurnjak, pa živi na jetrih ali na pljučih zlasti goveda in drobnice, lahko pa se pojavi tudi pri človeku. Spolno zrela trakulja je velika 2-6 mm. Pes se lahko okuži z zaužitjem klavničnih odpadkov.
Dipylidium caninum
je najpogostejša trakulja psa, ki pa lahko živi tudi pri mački in se lahko prenese tudi na ljudi, zlasti otroke in osebe s slabšim imunskim odgovorom. Velika je lahko do pol metra. Prenaša se preko pasjih, mačjih in tudi človeških bolh.

GLISTE
Toxocara canis
je pasja glista, ki je pogosta predvsem pri mladičih. Invadira lahko tudi človeka. Velika je okrog 10 cm. Pri psih, ki so pojedli jajčeca te gliste, pride do migracije gliste iz tankega črevesja do jeter in nato v pljuča, od koder jih mladi psi s kašljenjem spravijo v gobec in nato pogoltnejo. Tako pridejo gliste zopet v tanko črevo. Pri starejših psi pa gredo gliste iz pljuč preko krvnega obtoka v različna tkiva in organe, kjer lahko ostanejo žive še več let. Zanimivo je, da se pri breji psi aktivirajo in tako pridejo ličinke v placento in nato v plodove. Pri psih lahko pride do invazije torej že v maternici ali takoj po porodu. Če je invazija zmerna potem tega niti ne opazimo, če pa je število zaužitih jajčec veliko lahko nastopijo blažje prebavne motnje ali pa tudi pljučnica.

PRAŽIVALI
Giardia
Je parazit, ki ga uvrščamo med praživali in se nahaja v tankem črevu psov ter tudi mačk. Prenos je preko blata, v katerem se nahajajo ciste parazita, ki so že takoj infektivne. Klinično se pokaže z drisko, ki je lahko mila ali huda, z ali brez sluzi ter krvi. Nekatere živali tudi shujšajo.
Toxoplasma gondii
je notranji parazit, ki ga uvrščamo med praživali. Parazit se lahko dokončno razvije le v telesu mačke, ki nato z blatom izločijo jajčeca. Z njimi se lahko okužijo človek in ostale vsejede živali, in sicer največkrat z zaužitjem tkivni cist v organih in tkivih okuženih živali, ki niso dovolj toplotno obdelane (na primer-slabo pečeno meso). Drugi način za invadiranje pa je z zaužitjem rastlinske hrane in vode, ki sta bili kontaminirani s sporuliranimi oocistami. Največkrat poteka invazija brez kliničnih znakov. Čeprav je T. gonddi ena najpogostejših zoonoz, se ljudje zelo redko okužijo preko kontakta z mačkami. Zakaj? Mačke, ki imajo toksoplazmozao izločajo jajčece (oociste) le določen čas po infekciji, poleg tega jajčeca, ki se izločajo z blatom, morajo, da postanejo infektivna še spolurulirati in nenazadnje, se mačke zelo dobro čistijo same in ne dovoljujejo, da bi bili ostanki blata na njihovem kožuhu. Kot dokaz je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da med veterinarji in veterinarskimi tehniki, ki so veliko časa v kontaktu z mačkami, ni večjega števila okuženih s toksoplazmozo kot pri ljudeh, ki nimajo mačk!

SRČNE GLISTE (Dirofilaria immits)
so nitasti nematodi, ki zajedajo psa in mačko, redko pa tudi človeka. Živijo v desnem prekatu srca in pljučni arteriji. Dirofilaria repens pa je vrsta, pri kateri spolno zrele oblike parazita živijo pod kožo. Samice D. immitis so velike približno 30 cm, samci pa pol manj. Prenašajo se s komarji. Klinični znaki bolezni pri manjši invaziji niso očitni, pri velikem številu parazitov pa se pojavijo motnje v cirkulaciji, možnost vnetja srčnih zaklopk ter nastanka pjučne embolije. Na voljo so preparati, ki zaščitijo psa pred boleznijo, zato se pred odhodom na morje posvetujte z veterinarjem.

Notranji-zajedalci-Veterinarski-Center-Plevnik
Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.