MIKROSPORIJA

Mikrosporija je kožna bolezen, ki jo povzroča glivica iz rodu Microsporum. Zbolijo tako mačke kot psi, vendar so bolj dovzetne mlade živali z oslabljenim imunskim sistemom ter dolgodlake mačke. Glivica prebiva v poroženelih delih telesa(dlaka, koža, nohti). Inkubacijska doba ali čas, ki je potreben da se razvijejo klinični znaki je lahko dolg od enga pa vse do štirih tednov, živali pa so lahko tudi samo prenašalci bolezni brez znakov- pasivni nosilci.

Najbolj značilen znak bolezni so okrogla, brezdlačna mesta kože. Brezdlačna mesta, poškodovane dlake ali vneta koža se pojavljajo okoli oči, po ušesih, nosu, lahko pa bolezen zajame celo telo. Na koži okuženih živali se lahko pojavijo tudi sivo-bele luske ali hraste.

Bolezen po kliničnih znakih spominja tudi na druga obolenja ( Demodex, alergije, acral lick dermatosis…). Pomagamo si lahko z osvetljevanjem dlak pod Woodovo svetilko, vendar je metoda le 40-50 % zanesljiva. Lučka seva ultravijolično svetlobo, pod katero nekateri povzročitelji svetijo fluorestenčno zeleno. Natančno diagnozo lahko postavimo tako, da odvzamemo vzorec dlake, ki jo nato pošljemo v laboratorij. Tam vzorec nasadijo na gojišče in izolirajo povzročitelja, če je le ta prisoten. Ker je bolezen na seznamu bolezni, proti katerim moramo ukrepati po zakonu o veterinarstvu, je pooblaščena veterinarska organizacija ob sumu dolžna potrditi ali ovreči sum.

Mikrosporija je ozdravljiva bolezen tako pri ljudeh kot pri živalih, vendar je pri zdravljenju potrebna potrpežljivost. Ob potrditvi je zaželjeno, da se omeji gibanje okuženih živali in se jih loči od zdravih. Manjše spremembe na koži lahko zdravimo lokalno z mazanjem ali kopanjem. Kadar so spremebe obsežnejše pa zdravimo sistemsko in sicer največkrat z antimikotiki v obliki tablet. Terapija traja od 1-3 mesecev, ker je zdravljenje potrebno vsaj še 2 tedna po prenehanju kliničnih znakov oz. po negativnih mikoloških izvidih. Kadar šamponirate obolelo živali se priporoča uporaba zaščitnih rokavic, potrebno pa je tudi razkuževati prostor, kjer se žival giba.

Ob pojavu sumljivih znakov se zglasite pri veterinarju, da bo vaš ljubljenček čim prej ( ob potrditvi diagnoze) dobil ustrezno terapijo in se boste z njim lahko kmalu spet brezskrbno igrali.

Irena Bahovec, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.