KLOPNE BOLEZNI

Lastniki živali so vedno bolj seznanjeni s problematiko klopov in boleznimi, ki jih le-ti prenašajo. Na trgu je mnogo preparatov, ki odganjajo ali pobijajo klope in še vedno velja, da je preventiva ključnega pomena. O tem, katero sredstvo bo najbolje delovalo na vašem ljubljenčku, se je najbolje posvetovati z veterinarjem.

Klope prištevamo med zunanje parazite, od ostalih pršic pa se razlikujejo predvsem po telesni velikosti in specializiranem obustnem aparatu, ki je prilagojen za sesanje krvi. Aktivni postanejo ko se zunanja temperatura dvigne na 5-7 stopinj. Ko se klop prisesa, skupaj s slino izloča encime, ki zavrejo imunski odgovor gostitelja. Za prenos povzročitelja bolezni mora biti klop prisesan prb. 48 ur. Zelo pomembno je, da lastniki redno pregledujejo kožuh kosmatincev. Najpogostejši klinični znaki so nespecifični: utrujenost, neješčnost, »trda hoja«.

Najpogostejše bolezni, ki jih prenašajo klopi v Sloveniji so:

  • Borelioza
  • Anaplazmoza
  • Babezioza
  • Trombocitopenija
  • klopna paraliza…

BORELIOZA Lymska bolezen
Po ocenah naj bi bilo v Sloveniji nekje 50% klopov okuženih z boreliozo. Bolezen povzroča bakterija Borrelia burgdorferi, katero najpogosteje prenaša klop Ixodes ricinus. Znaki so zelo nespecifični: apatičnost, šepanje, povišana telesna temperatura, oslabelost…Bolezen lahko prizadane tudi ledvica, srce in druge organe. Predvsem je prognoza neugodna ob nastanku borelioznega glomerulonefritisa, ki lahko pripelje do odpovedni ledvic.
Ko je povročitelj prisoten v telesu se lahko znaki zelo dolgo ne pojavijo. Inkubacijska doba ni točno določena, vendar bolezen načeloma izbruhne v 2-6 mesecih po okužbi. Ob sumu na boreliozo se psu odvzame kri in pošlje v laboratorij, kjer izmerijo vsebnost protiteles. Protitelesa nastajajo, ko pride imunski sistem živali v stik s povzročiteljem bolezni. Problem nastane ker zvišana raven protiteles še ne pomeni bolezni, ampak le, da so bili psi v stiku s povzročiteljem. Tudi ko se povzročitelja eliminira iz telesa živali, bomo v krvi še vedno dobili povišano raven protiteles. Rezultate krvi je vedno potrebno povezati s kliničnimi znaki, šele nato se veterinar lahko odloči za ustrezno zdravljenje. Borelioza je kronična bolezen, ki jo zdravimo trikrat v razmaku 2-3 mesecev.

ANAPLAZMOZA
Povzroča jo bakterija Anaplasma phagocytophilum, ki jo prav tako prenaša klop Ixodex. Zelo pogoste so okužbe z anaplazmo in borelijo hkrati. Klinična slika je zelo podobna prejšnji in zato zopet nespecifična. Pri dlje časa trajajoči in nezdravljeni anaplazmozi lahko pride do bruhanja, driske ter živčnih znakov v obliki epileptičnih napadov,… Pri visokem procentu psov se ugotovi trombocitopenijo. Veliko psov je okuženih z anaplazmozo vendar bolezen lahko poteka v subklinični obliki in je niti ne opazimo. Tako kot za boreliozo velja, da je potrebno preveriti titer protiteles.

BABEZIOZA
Gre za protozoarno bolezen pri kateri povzročitelji parazitirajo rdeče krvničke in povzročijo njihov razpad. Do okužbe največkrat pride preko klopov možen pa je prenos tudi preko placente, z ugrizom… Klinični znaki babezioze so blede sluznice (anemija), povečane bezgavke, temno obarvan urin, apatičnost in povišana telesna temperatura. Povzročitelja lahko idetificiramo pod mikroskopom vendar se ga zelo težko »najde«, zato negativni krvni razmaz še ne izključi diagnoze. Najboljša preventiva je zaščita pred klopi, ker pri nas ni registriranega cepiva.

Irena B. Javornik, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.