KAJ STORITI, ČE PSA ALI MAČKO ZBIJE AVTO?

Kadar pride do nesreč, kjer mačka ali psa zbije avto, lahko pričakujemo različne poškodbe. Te so lahko sicer tudi samo udarci, lahko pa pride do resnih poškodb, ki ogrozijo življenje živali oz. so lahko živali že na samem mestu nesreče mrtve. Svetujemo vam, da tudi v primeru, ko po nesreči, žival ne kaže hujših znakov poškodb ali bolečin, obiščete veterinarja, da naredi celoten klinični pregled, saj se določena nevarna stanja lahko razvijejo še v nadaljnih urah.

Kaj torej storiti?
Na poti do klinike oz dežurnega veterinarja, bodite pozorni na obnašanje psa. Poskušajte odgovoriti na sledeča vprašanja.
DIHANJE: Poglejete v kakšnem stanju so dihalne poti. Ali je prisotna krvavitev iz ustne votline ali smrčka? Kako žival diha (ali je dihanje že na videz otežkočeno? To pomeni, da lahko vidite premikanje trebuha ob vdihu, živali nočejo zavzemati položajev, v katerih bi bilo zanje dihanje še bolj naporno)? Ali so vidne kakršnekoli poškodbe na prsnem košu?
TREBUH: Ali so vidne poškodbe na trebuhu? Ali ste opazili krvav urin ali blato? Ali je trebuh trd in napet?
KRVAVITVE: Kakšne barve so sluznice? Dvignete zgornjo ustnico in poglejte barvo. Sluznice morajo biti rožnate. Normalno je, da imajo mačke bolj svetle sluznice kot psi. Naredite test: s prstom močno pritisnite na sluznico in opazujete, koliko časa traja, da se prikaže rožnata barva. Ta čas mora biti 2 sekundi.
GLAVA IN NOGE: Poglejte, če so prisotne poškodbe na glavi in nogah. Ne pozabite na ušesa. Pri prometnih nesrečah se dostikrat srečujemo z ranami, kjer je poškodovane veliko kože (oz. je le ta odtrgana ali oddrgnjena stran), take rane se morajo sprati z obilnimi tekočinami tekoče vode. Če pes oz mačka iz takih ran obilno krvavi, rano povijte do prihoda na kliniko. Če se žival ne more premikati, je ne silite s premikanjem, temveč jo z občutkom nesite v avto oz. mačke v transportno kletko. Okončine so lahko zlomljene, zato previdno. Zlomi bolijo tudi živali!

Lastniki, ki znajo dobro opazovati svojo žival, so v veliko pomoč strokovnemu osebju in skupaj lahko naredimo za živali še več!

Sabina Fetić, DVM

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.