Bolezni ustne votline (STOMATOLOGIJA)

FORL (Feline Oral Resorbtive Lesions)
Gre za bolezen, ki prizadene predvsem mačke po 4. letu starosti. Je boleč bolezenski proces, pri katerem gre za resorbcijo koreninskega dela zoba. najpogostejši znaki, ki kažejo na bolezen so slinjenje, lahko tudi krvavitev iz ustne votline, mačka ima apetit, vendar ne more jesti, prav tako kažejo znake bolečine ob dotikanju ust. Vzrok za bolezen ni poznan. Najpomembnejše pri prepoznavanju bolezni in odkrivanju njene obsežnosti je rentgensko slikanje. V kasnejših stadijih bolezni, se pravi, takrat ko jo največkrat tudi klinično prepoznamo, je zdravljenje omejeno na izdrtje zoba.

LPGS (Limfocitni plazmacitni gingivitis stomatits)
Gre za bolezen ustne votline mačk, ki prizadane predvsem čistokrvne pasme (perzijke, siamke,…). Vzrok je v reakciji na zobne obloge in zobni kamen, zato se na področju, kjer se stikata zob in dlesen, pojavi hudo vnetje, razjede. Bolezen se lahko razširi tudi na trdo nebo, jezik, ustnice. Znaki bolezni so smrdeč zadah, slinjenje, izguba telesne teže, ki je posledica nezmožnosti hranjenja zaradi bolečine. Za razliko od navadnega vnetja dlesni, se tukaj pojavi rdeč rob okoli celotnega zoba, medtem ko je sicer značilno, da pordelost dlesni vidimo samo na lični strani zoba. Zdravljenje je zahtevno in obsega antibiotično terapijo kot tudi izdiranje zob.

ZLOMLJENI ZOBJE

Najpogosteje zlomljeni zobje so kaninusi, se pravi zgornji in spodnji čekani. Pomembno je, da spoznamo, v kolikšnem delu je bil zob odlomljen. Če je odlomljen samo del sklenine, se naredi kontrolno retngensko slikanje zoba in korenine in nato samo pobrusi robove, da si pes/mačka ne poškoduje okolnih mehkih tkiv. Potrebno je spremljati stanje zoba in narediti kontrolna rentgenska slikanja še čez nadalnjih šest in nato še čez 12 mesecev. Če odlomljen del zoba obsega tudi dentin (zobno tkivo pod sklenino), imajo lahko sčasoma bakterije dostop do zobne pulpe, zato je za tako odlomljene zobe, že potrebno posebno zdravljenje, da zaščitimo zob pred nadaljnimi poškodmi. največkrat pa se zob zlomi tako, da je zobna pulpa že izpostavljena. To vidimo kot rdeče rjavo piko v sredini površine odlomljenega dela. Za tako odlomljen zob je nujno specialistično zdravljene ali pa se mora zob izdreti.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
  • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
  • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.