BOLEZNI ŠČITNICE

Bolezni ščitnice so v glavnem neopazne, saj se pojavijo počasi. Je vaš kuža malo bolj počasen, se redi kljub majhni količini hrane, mu nekaj bolj izpada dlaka, ima prhljaj, je začel podrsavati s tačkami med hojo? Lahko so to tudi znaki napačnega delovanja ščitnice.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem. Proizvaja hormone, ki urejajo metabolizem celega telesa. To pomeni, da je delovanje telesa in življenje odvisno od te žleze. Bolezni ščitnice porušijo ravnotežje celega telesa in žival ne more normalno delovati. Ščitnica lahko deluje premalo – proizvaja premalo ščitnišnih hormonov-temu pravimo hipotiroidizem ali deluje preveč – hipertiroidizem

DELOVANJE ŠČITNICE

Delovanje ščitnice urejajo možgani. Iz dela možgan (hipotalamus) se izločajo hormoni TRH, ki stimulirajo delovanje hipofize (možganski privesek). Hipofiza pod njihovim vplivom začne izločati hormon TSH, ki stimulira ščitnico, da začne izločati ščitnične hormone. Ščitnični hormoni nato potujejo po telesu in uravnavajo presnovo le tega

HIPOTIROIDIZEM – premajhno delovanje ščitnice

Je najpogostejša obilka motnje v delovanju ščitnice pri psih, zato bomo opisali v tem prispevku to motnjo, ostale pa kdaj drugič.

Poznamo:

 • primarni – pri tej obliki pride do odmiranja celic ščitnice. Vzrok je lahko vnetje (limfocitni tiroiditis), lahko je idiopatski ( se ne ve vzroka), ali pa rak na ščitnici
 • sekundarni – pri tej obliki imamo motnje v hipofizi, ki ne stimulira ščitnice s TSH hormonom
 • terciarni – poškodbe možganskega dela – hipotalamusa
 • prirojeni hipotiroidizem

KLINIČNI ZNAKI SO:

Prekomerno odpadanje dlake, utrujenost oz. manj energije, žalosten izraz na obrazu. Ti tipični znaki se pojavijo počasi in jih lastniki velikokrat sploh ne opazijo. Spremembe pripisujejo staranju psa.

SPREMEMBE NA KOŽI:

Spremembe na koži so zelo pogoste. Klasični znaki so pusta nesvetleča dlaka, ki prekomerno izpada. Prekomerno izpadanje dlake se pojavi po bokih, po trupu, repu. Po glavi in okončinah dlaka ne izpada. Ponovna rast dlake je počasna. Spremembe so nesrbeče, razen, če pride dodatno še do vnetja kože in razmnoževanja bakterij na njej. V tem primeru zdravimo infekcijo. Pojavi se lahko seboreja v vseh oblikah, ki je lahko suha ali mastna, lahko je lokalna na enem ali večih mestih ali pa po celem telesu. Pojavi se prhljaj. Lahko nastane povečana pigmentacija kože ali pa imamo opravka s kroničnim vnetjem ušes.

V hujših primerih se pod kožo nabirajo mukopolisaharidi, ki povzročijo zadebeljeno kožo na obrazu, ta se povesi in daje psu žalosten izraz.

ZNAKI NA ŽIVČEVJU:

So posledica poškodbe živčevja zaradi premajhne količine ščitničnih hormonov.Tudi tu se nabirajo mukopolisaharidi. Pride do premajhne prekrvavljenosti dela možgan, infaktov. Lahko zajamejo centralni živčni sistem (možgane) in pojavijo se epileptični napadi, zanašanje, hoja v krogih (vestibularni sindrom). Pojavi se paraliza obraznega živca in posledično povešenje ene strani obraza.

Če zajame periferni živčni sistem, to je živce ki izhajajo iz možganov in hrbtenjače, se kaže v podrsavanju nog pri hoji, zanašanje, hujšanje mišic, šepanje.

REPRODUKCIJSKI ZNAKI:

Hipotiroidizem ne vpliva na reprodukcijsko sposobnost samcev, pri samicah pa povzroča motnje v ciklu gonjenja. Gonitve so lahko tihe, imajo daljše obdobje med dvema gonitvama, krvavitve med gonitvijo so lahko podaljšane. Pride do povečanja mlečne žleze in produkcije mleka pri nebrejih psicah.

ZNAKI NA DRUGIH ORGANIH:

Znaki na očeh, srcu, črevesju in zmanjšano strjevanje krvi je manj pogosto. Ultrazvok srca lahko pokaže manjšo moč srca. To se lahko pokaže ko moramo dati psa v splošno anestezijo. Pri hudi obliki ima lahko premalo srčnih utripov na minuto (bradikardia).

V krvi je povišan holesterol in maščobe. V zelo hudih primerih, izjemno redko pride do zmanjšanega bitja srca, podhlajenosti organizma, premajhne oskrbe s kisikom, tudi zaradi premalo dihanja, prenizkega pritiska in v končni fazi do kome in smrti.

PRIROJENE NAPAKE NA ŠČITNICI:

Se pojavijo genetsko pri mladičih. Kaže se v premajhni rasti in tudi mentalni nerazvitosti mladiča. Tak mladič je bistveno manjši in zaostal v razvoju od svojih bratcev in sestric. Na srečo je ta pojav zelo redek.

DIAGNOZA IN ZDRAVLJENJE:

Sum na bolezen ščitnice bo postavil vaš veterinar, ko bo obravnaval težave vašega psa. Za diagnozo bo potreboval krvni vzorec, ki ga bo poslal v laboratorij. Tam izmerijo prisotnost hormona TSH in več oblik ščitničnega hormona (vezan in nevezan).

Zdravljenje je dodajanje ščitničnega hormona v obliki tablet vse življenje, kar psu omogoči normalno, zdravo in srečno življenje z vami.

PASME PODVRŽENE HIPOTIROIDIZMU:

 • bokser
 • beagle
 • koker španjel
 • jazbečar
 • doberman
 • angleški buldog
 • greyhound
 • nemška doga
 • retriever (golden, labrador)

Mateja Plevnik, dr.vet.med.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Nujni Primer Slika1

ZA NUJNE PRIMERE nas pokličite na dežurni telefon +386 40 235 206, tudi izven delovnega časa.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika1

Obiščite našo trgovino, kjer boste našli pester izbor hrane, izdelke za nego in dodatke različnih blagovnih znamk za vaše ljubljenčke.

Veterinarski Center Mateja Plevnik Trgovina Slika2
0
USPEŠNIH OPERACIJ
0
CEPLJENJ
0%
SKRB ZA STRANKE
 • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONUDelovni čas v času novoletnih in božičnih praznikov:24.12.  od 8.00 do 16.00 in31.12.  od 8.00 do 16.00
 • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.
 • DELOVNI ČASVsak delavnik od 08:00 do 12:00 in od 15:00 do 19:00V soboto od 08:00 do 12:00 ob nedeljah in praznikih zaprtoZAŽELJENO JE PREDHODNO NAROČANJE PO TELEFONU
 • DEŽURNI TELEFON+386 40 235 206 ZA NUJNE PRIMERE: male živali.+386 31 663 669 ZA NUJNE PRIMERE: rejne živaliNa dežurni telefon nas lahko pokličete Izven delovnega časa.